تزیینات گچبری زیبا و تحسینبرانگیزی در این مقابر مشاهده میشود که میتوان آن را نمونهای کمنظیر و ستودنی در نظر گرفت.
قم، عربی شده «کُم» و آن مخفف کومه است.[۹۱]این مکان به صورت مزارع و روستاهای پراکنده بوده، این خانههای پراکنده را به فارسی کومه میگفتند.[۹۲]
از بناهای مشهور و البته مهم در شهر مقدس قم، «بیت امام خمینی (ره)» است که در محله یخچال قاضی قرار دارد. ساختمان با حدود یک قرن قدمت، در اوایل قرن ۱۴ هجری شمسی احداث شده و آخرین سکونتگاه امام در قم است. این خانه، بنایی است با مساحت ۳۰۰ مترمربع و بسیار ساده که از دو طبقه همکف و زیرزمین تشکیل میشود. حیاط در جنوب ساختمان و در بخش شمالی، شرقی و غربی عمارت، فضاهای سرپوشیده قرار دارد.
تیمچه بزرگ قم که در بین مردم به بازار قدیم نیز شهرت دارد، یکی از مجموعههای تاریخی ایران در دوران کهن است که قدمت معماری این مکان به دوران حکومت قاجاریان بازمیگردد.
از طریق پول تیکت میتوانید با قیمت مناسب و کیفیت عالی از خدمات مجموعههای آبی استفاده کنید.
از جمله مناطق تحت حفاظت محیطزیست در اطراف قم منطقه پلنگ دره است. این منطقه از سال ۱۳۷۵ بهعنوان منطقه شکار ممنوع و از سال ۱۳۸۸ منطقه تحت حفاظت شناخته شد.
[نیازمند منبع] کتاب تذکره مشایخ قم از ۱۱۲ راوی و دانشمند قمی نام برده[۶۶] که نام آنان در یکی از کتابهای رجال کشی، رجال نجاشی، ????? ?????? رجال طوسی، فهرست طوسی، خلاصة الاقوال و فهرست شیخ منتجب الدین آمده است.[۶۷] همچنین تاریخ قم از ۲۶۶ و ریاض المحدثین از حدود ۶۶۰ عالم و بزرگ قمی نام بردهاند.[۶۸] در تنزیه القمیین نیز فهرستی از دانشمندان قمی گرد آمده است.[نیازمند منبع] ارتباط اهالی قم با امامان شیعه
تالاب حوض مره، تالاب ???? ????? ?????? بهشت معصومه، منطقه شکار ممنوع کهک، سد کبار قم، روستای فردو، دره قاهان، تنگه قاهان، روستای نویس، پلنگ دره، روستای وشنوه، غار کهک، روستای کاسوا، کاروانسرای دیرگچین، کاروانسرای سنگی محمدآباد، کاروانسرای پاسنگان، خانه ملاصدرا، حوض سلطان، دریاچه نمک، گنبد نمکی، پارک ملی کویر ???? ????? و کویر غدیر اسب.
اعمال جنسیت مجموعه همه آقایان بانوان ابعاد و عمق استخر طول از تا متر
ثعالبی، غرر الاخبار نلئم الفرس، تصحیح اچ.زوتمبرگ، بیروت ???? ????? ?????? (افست از چاپ پاریس) ۱۹۸۲م.
نادرشاه تخریب شهر به واسطه اذیت و آزار کسانی که با افغانها همکاری کرده بودند . قتل عام قمیها توسط ابراهیمخان ابدالی
اشعریون قبیلهای یمنیالاصل بودند که در زمان پیامبر، اسلام آوردند و در زمان خلفا در کوفه ساکن شدند. آنان در سال ۸۵ق به قم هجرت کردند. ورود آنان مقدمۀ ورود تشیع به قم و به دنبال آن دیگر نقاط ایران بوده است.[نیازمند منبع] پس از آنکه اشعریها در قم ساکن و حاکم گردیدند، قم مأمنی برای شیعیان و فرزندان ائمه(ع) گردید.
آدرس: ۲۰ کیلومتری غرب قم، مسیر جعفریه، پشت مجتمع صنعتی دامشهر (مشاهده روی نقشه)
در برخی منابع عواملی برای گسترش تشیع در قم ذکر شده است: هجرت ??? ?? ????? خاندان اشعری